De ochtendroutine: fietsen om 6u ‘s morgens

De ochtendroutine: fietsen om 6u ‘s morgens

Sinds ergens in mei slaapt de kleine ‘s nachts redelijk goed door. Hoera voor een goede nachtrust! En hoera voor de energie om weer te gaan fietsen!

Tijdens een iets minder goede nacht, begon ik te puzzelen: wanneer heb ik tijd om te gaan fietsen? Hoe kan ik er weer wat regelmaat in brengen? Er begon zich een concreet plan te vormen in mijn hoofd. Het enige nadeel? Ik zou vroeg moeten opstaan om het te doen slagen.


Al drie maanden lang sta ik elke twee dagen om 6u op om een uurtje te gaan fietsen. (Op weekdagen dan toch.) Tot nu toe heb ik nog geen enkele rit overgeslaan (behalve die keer dat ik een oorontsteking had). Mijn plan was dan ook volledig uitgedacht en ik had een antwoord klaar op alle mogelijke excuses om niet te gaan.

Planning en voorbereiding

Ik leg de avond van tevoren mijn fietsgerief klaar. Dat zorgt voor minder fuss in de vroege ochtend, en het komt mijn motivatie alleen maar ten goede. Ik heb ‘s avonds al beslist dat ik ‘s morgens ga fietsen, dus dan hoef ik daar ‘s morgens ook niet meer over te twijfelen. Fietsgerief klaarleggen is een terugkerend item op mijn to do list, net zoals het blokje Fiesten in mijn agenda.

Binnenkort ga ik ook vroeg uit mijn bed moeten op donkere, koude, winterse ochtenden, en dat wordt waarschijnlijk een grotere uitdaging. Maar ik zag dat al van mijlen ver aankomen, dus ben ik me volop aan het voorbereiden. Ik haalde al een straffer fietslicht in huis en bestelde winter tights. Nog te voorzien: een achterlicht en dikke sokken.

Vaste, maar gevarieerde route

Ik fiets altijd dezelfde route: via de Kaaien naar de Hobokense Polder, het Ringfietspad af tot aan de Plantin-Moretuslei, en via het Stadspark naar huis. Daar doe ik ongeveer 50 minuten over, of een uurtje als de timing van de verkeerslichten niet meezit.

Ochtendroute

De route bestaat grotendeels uit goed aangelegde fietspaden, is relatief rustig en je hebt niet te veel last van de rest van het verkeer. Ideaal voor ‘s morgens. Ik ken die route ondertussen op mijn duimpje, dus daar hoef ik ook al niet meer bij na te denken.

Ik kom onderweg een aantal uitdagingen tegen: tegenwind (gegarandeerd), een brug, en een aantal interessante Strava segmenten. Om de fun er in te houden, ga ik af en toe eens voor een QOM.


Zolang ik niet te veel moet nadenken, loopt het goed. Ik moet ‘s morgens niet meer beslissen of ik wel zou gaan, niet meer nadenken over wat ik moet meenemen, en niet meer uitzoeken naar waar ik ga fietsen. Ik volg gewoon de routine: opstaan, fietskledij aantrekken, spullen pakken, vertrekken en de route volgen. En twee dagen later opnieuw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.